Ereğli Gezisi

80 kilometrelik kıyı şeridi ile Ereğli’ de birçok tersane, liman ve balıkçı barınağı mevcut. Nüfusun yarısından fazlası Erdemir Demir Çelik Fabrikası çalışanı. Küçük ve sevimli bir sahil beldesi.

Katip Çelebi’nin “Cihan Nüma” adlı eserinde “Liman kent” anlamına gelen “Bender-Ereğli” olarak anılan ve günümüzde birçok yerde “Küçük İstanbul” olarak geçen Ereğli mitolojide de ismi geçen yerlerden. Eski kaynaklara göre Heraklia adı ile anılan kentte Cehennemağzı mağarasında tanrı Zeus’un oğlu Herkül üç başlı köpek olan Kerberos ile savaşmış.

Gelelim Karadeniz Ereğli’sinde gezilecek yerler:

Cehennemağzı Mağarası: Ereğli’deki mağaralar şehir merkezindedir. Roma ve Bizans döneminde kullanılan mağaralar 3 adettir. Kdz.Ereğli Müzesine bağlı bir örenyeri olarak hizmet vermektedir. Cehennemağzı Mağaraları yanyana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır.

Cehennemağzı Mağaraları’nın birincisi olan ve Kilise Mağarası olarak da bilinen mağara, kaynaklara göre; burada Hz.İsa’nın 12 Havarilerinden Aziz Andreas’ın lahitinin olması gerekmektedir. Ancak günümüzde sadece lahitin yeri mevcuttur. Mağara içinde Roma ve Bizans dönemine ait taş eserler ve duvarlarda mum yakmak için yapılmış nişler mevcuttur. Mağaranın dışında ise Bizans döneminde yapılmış kesme taş ve tuğladan örülü girişyan duvarları bulunmaktadır.

Fetih Çınarları: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethine katkılarından dolayı Ereğli’ye kendisinin fermanıyla 6 adet çınar dikilmesi emrini vermiştir. O yüzden bu ulu çınarların isimleri Fetih Çınarları olarak anılmaktadır. Yaklaşık olarak 550 yılı aşkın tarihe sahip olan çınarlar Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Uzun Mehmet Anıtı: Taş Kömürü’nü bularak bölge ve ülke ekonomisinin gelişmesine, kalkınmasına büyük katkı sağlayan Kdz.Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nden Uzun Mehmet’ e adanmış bir anıttır.